Пограймося зі снігом? Найкращі зимові розваги

Справжня зимова погода, як завжди, приходить зненацька. Стомилися місити ногами кучугури снігу та наполегливо продиратися в офіс крізь снігопад? Набридло чекати на транспорт на засніжених зупинках чи годинами відкопувати авто? О так, зимова втома і відчай знайомі всім… проте точно не дітям! Оченята, сповнені захвату в сніговій заметілі, ніжки, що так чи інакше розганятимуться й торуватимуть доріжки в білих лабіринтах ‒ таке враження, що в кожного малюка закладений невтомний двигун, який особливо потужно працює під час прогулянок. Доки дорослі переймаються змоклим від снігу одягом чи небезпекою низьких температур, діти встигають надихатися свіжим повітрям, загартуватися та отримати позитивні емоції. Ми ж можемо їм у цьому допомогти, запропонувавши цікаві розваги й експерименти.

1. Крижані мильні бульбашки

Випускання мильних бульбашок ‒ розвага, що завжди покращує настрій дітям і дорослим. А чи пробували ви видути таку бульбашку на морозному повітрі? Повірте, результат вас здивує і навіть зачарує. Щоб бульбашка перетворилася на заморожену кульку, краще видувати її за температури повітря −7 °C та нижче. Якщо зловити бульбашку на паличку й обережно покласти на сніг або посипати зверху кількома сніжинками, розпочнеться кристалізація. До речі, додавши у мильний розчин трохи гліцерину, можна зробити процес надійнішим, знизити ймовірність того, що бульбашка лусне. У відео нижче можна переглянути, як працює ця крижана “магія”.

2. Контрольовані сніжки

Хто із нас не грав у дитинстві в сніжки? Спокуса влаштувати веселе “поле битви” посеред снігу завжди велика, а в той же час хвилює те, що у запалі гри зовсім забуваєш про безпеку. Зрештою, мало хто зрадіє сніжці, що влучила в око чи голову. Тож пропонуємо альтернативу: зробіть мішені для гри в сніжки. Такі цілі можна позначити на землі за допомогою обручів, викласти з камінців або намалювати на снігу за допомогою підфарбованої води. Також цікаво змагатися, кидаючи сніжки в стовбури дерев (хто поцілить вище?)

3. Вулкан зі снігу

Побачити виверження вулкана на власні очі – чи не занадто божевільна мрія? Виявляється, узимку цілком реально її втілити, до того ж, у цілком безпечних умовах. Збудуйте гірку зі снігу, а під її вершиною закопайте порожній стаканчик або пляшечку (таким чином, щоб доступ до них лишався відкритим). Налийте у ємність оцет і декілька краплин барвника. А потім нехай дитина додасть до “сплячого” вулкана харчової соди – і можна буде спостерігати дивовжні потоки “лави”, які почнуть вивергатися й стікати сніговими схилами.

4. Льодові кулі із “секретом”

Наповнивши повітряні кулі забарвленою водою і заморозивши їх у снігу, ви отримаєте матеріал для безлічі цікавих ігор. Це можуть бути яйця, з яких вилуплюватимуться якісь істоти (завчасно можна покласти в кулі динозавриків або щось інше), планети різних кольорів або декор для саду. Зверніть увагу на те, що заморожені кольорові кулі будуть фарбувати ваші пальці, тож перед тим, як брати їх у руки, надягніть темні рукавички або скористайтесь серветками/паперовими рушниками. Ці кулі також можна використати для зимового боулінгу: збивайте ними пляшки, наповнені водою (що теж перетвориться на лід).

5. Шукаємо скарби

Якщо ви перебуваєте на приватній території за містом, можна підготувати гру завчасно, заховавши у снігу “скарби” (маленькі іграшки або інші речі, які діти можуть знайти, розкопати). Скарбами також можуть стати кольорові кубики з льоду, які легко створити за допомогою барвника й форм для льоду. Під час зимової прогулянки можна дати дітям завдання знаходити чи помічати ті чи інші речі або істот (жолуді, шишки, пташок, людей у червоних капелюхах тощо).

6. Йдемо слід у слід

Наступна гра стане гарною розвагою для групи дітлахів. Нехай один із них буде ведучим, що йде попереду; інші повинні стати в колону позаду та йти, ступаючи чітко у сліди першої дитини. Ведучий може змінювати стиль ходьби: від гігантських до дрібних кроків, іти зигзагами або ще якось.

7. Снігова вежа

Коли сніг добре ліпиться, не варто пропускати нагоди побудувати сніговий замок, симпатичного монстрика або вежу зі снігових кульок. Можна позмагатися в тому, у кого вийде найвища вежа, а потім збивати, кидаючи в неї м’ячиком.

8. Незвичайні хрестики-нулики

Перетворіть укриту снігом галявину на місце для популярної гри. Креслити сітку для хрестиків-нуликів паличкою на снігу дещо незвично, але водночас цікаво. Таким чином можна створити поле будь-якого розміру, а стерти написане легко, просто затоптавши ногою.

9. Стрибки на снігу

Змагання на стрибки в довжину не нова розвага, але проведення її на снігу переживатиметься більш захопливо, ніж у звичних умовах. Позначте лінію старту за допомогою мотузки або лінії на снігу, а потім відміряйте, наскільки далеко дитині вдасться стрибнути. У цій грі можна змагатися з іншими дітьми або із самим собою. Приземлення на пухкий м’який сніг неодмінно подарує радість!

10. Швидка бурулька

Пам’ятаєте ігри на зразок “гарячої картоплі”? Пропонуємо її “холодний” варіант. Замість м’яча-”картоплі” учасники повинні передавати одне одному по колу під музику бурульку (не забудьте вдягнути рукавички!). Час від часу ведучий зупиняє музику, і в цей момент із гри вибуває той, хто тримає бурульку в руках. Гра триватиме доти, доки бурулька не розтане.

Бажаєте дізнатися більше про різноманітні активності для дітей? Підпишіться на сторінку Творчого об'єднання "TanDeM"!

Джерело зображень у цій статті: Unsplash

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Київ крізь часи - від Золотих Воріт до Контрактової площі

Стрілецька - вулиця, що дозволяє знову відкрити для себе Київ

Занурення в історію сучасної школи: Ян Амос Коменський