Лайвхаки мандрівника, або 7 мобільних додатків, які полегшать вам життя

В цій статті ми зупинимося на інструментах, що можуть полегшити планування та здійснення ваших мандрівок. Як в Україні, так і за кордоном. На щастя, сучасні мобільні пристрої мають безліч можливостей щоб допомогти вам під час подорожі. При чому я не маю на увазі лише GPS-навігацію. У мандрівці багато що може знадобитися: починаючи від програмок для швидкого перерахунку курсів валют, закінчуючи звичайним компасом. Тому давайте потурбуємося, щоб вони були під рукою. Деякі додатки вже можуть бути за умовчанням встановлені на вашому планшеті/смартфоні, проте кожна назва додатку клікабельна і місить посилання на Google Play.

На цьому знімку екрана список програм, якими я часто користуюся. Не тільки десь далеко від дому, а й у рідному місті.
Отже, давайте розглянемо деякі з них детальніше.

Геосервіс від пошукового гіганта, певно, знають всі. Мобільна версія, як і декстопна, окрім звичного перегляду карт чи прокладання маршрутів дозволяє переглядати вулиці багатьох міст світу в режимі StreetView, дивитися розклад громадського транспорту, слідкувати за заторами в реальному часі (особливо зручно, коли маєш дістатися до аеропорту чи вокзалу в години пік), а також пропонує багато інших корисних функцій.
Серед них відмічу можливість використовувати Карти Google в режимі офлайн, коли немає підключення до Wi-Fi чи мобільного інтернету. Завчасно завантаживши вибрану область карти (як, наприклад, на скріншоті мапи міста Вільнюс та його околиць), потім можна нею користуватись без хвилювання втратити зв'язок чи витратити астрономічні суми на 3G-роумінг.

Ще один картографічний додаток, що для мене частенько виявляється зручним в дорозі. Хочете вибрати найзручніший спосіб пройти пішки з одного району міста в інший, щоб відвідати більше цікавих місць? Maverick дозволяє вибирати між більш десятком різних відкритих OSM-мап. На ваш вибір, зокрема, мапи, пристосовані для любителів веломандрівок, мапи з нахилом на громадський транспорт, мапи для широкого загалу (наприклад, OSM Mapnik, що показаний на зображенні вище).

Треба швидко відкрити мапу тої місцевості, яку ви вже переглядали перед поїздкою? Це теж Maverick - все, що вже відкривалось в цій мапі, залишається збереженим в кеші. Тож, є Інтернет, чи немає - додаток все-одно пам'ятатиме вже переглянуті вами фрагменти.

Однойменний сайт бронювання готелів чи апартаментів звісно ж має свій мобільний додаток. Якщо ви в дорозі, то він допоможе тримати під рукою заброньовані вами номери без необхідності роздруковувати все на папері. А якщо ж ви не знайшли житло завчасно, то це можна швидко зробити в цьому додатку. Треба лише вибрати населений пункт, кількість подорожуючих та дати поїздки - тисячі пропозицій по всьому світу в вашому розпорядженні.

Не зайвим буде зауважити, що процедура бронювання багатьох готелів вимагає введення даних вашої банківської карти. Як правило, готель не зніматиме гроші з вашої карти без вашого відома. Хіба що зробить це (наприклад, суму перебування за першу ніч) винятково для перевірки чи дійсна ваша картка, після цього поверне гроші назад.
Тож завчасно потурбуйтеся про оформлення банківської картки - без неї мандрівки в наші дні значно ускладнюються, особливо в розвинутих країнах, де готівку майже перестали використовувати. Зокрема, в Фінляндії.

4. XE Currency

Корисний додаток, якщо вам потрібно швидко перевірити еквівалент одної валюти в іншій. Просто введіть у верхньому полі потрібну суму і програма покаже відповідність цієї суми в інших валютах. Приблизно пам'ятати курс гривні до долара та євро можливо, але якщо ви їдете в країну, де основна валюта інша? Та і запам'ятовувати немає особливого сенсу, бо можна помилитися у підрахунку.
Зауважте, що цей додаток проситиме доступу до Інтернет, що не дивно, бо актуальний курс валют оновлюється кожні декілька хвилин.

Хоч і дещо другорядною, але все ж цікавою функцією є перегляд графіку зміни курсу одної валюти до іншої в часі. Доступні періоди - від одного дня до 10 років.
Хто любить поностальгувати, зможе згадати, що в листопаді 2006 року 1 євро коштувало 6,40 гривень :-)

5. Endomondo

Якщо ви любитель чи любителька запам'ятовувати ваші маршрути прогулянок чи аналізувати їх, то цей додаток саме для вас. Вмикаєте GPS, вибираєте як ви будете гуляти (пішки, на велосипеді, на сноуборді, на коні тощо - на вибір активності ледь не на всі смаки), натискаєте велику зелену кнопку "Play", телефон в кишеню і вперед! Під час проходження кожного наступного кілометру додаток буде повідомляти голосом базову статистику - скільки пройдено, за який час тощо.

P.S. Може я і екстремал, але в далекому 2012 році у мене ще не було Android-смартфону, проте мені настільки хотілося запам'ятати кожну пройдену гірську стежку навколо мальовничих пагорбів Орджонікідзе (посилання клікабельне), то ж я усюди тягав з собою півторакілограмовий 10-дюймовий планшет ASUS Eee Pad Transformer TF101. Раза 2 чи три я сам ледь не злітав у прірву через підступне каміння під ногами, проте планшет, як і я, на щастя, вижив :-)

Дякую, Endomondo, що досі пам'ятаєш всі мої мандрівки!

6. Kiwi (колишня назва - SkyPicker)


Якщо ми говоримо про мандрівки, то не можна не згадати про авіаперельоти. Шукаєте куди можна злітати за дешево? Мрієте потрапити в Ісландію, але квитки туди мають захмарну вартість? Не біда - додаток Kiwi підшукає для вас оптимальні варіанти. Просто виберіть ваше місце знаходження, місто прибуття (чи залиште "Будь-де"), дату вильоту/повернення - і Kiwi повідомить, як це зробити дешевше і зручніше. Він врахує можливості пересадок між рейсами, може навіть запропонувати трансфер з одного аеропорту міста в інший. Так, це не завжди зручно, але іноді дозволяє значно зекономити.

Якщо ви любите переглядати все на мапі і є доступ до стаціонарного ПК чи ноутбуку, то раджу скористатися веб-версією сервісу - сайтом kiwi.com, де можна на великому екрані проаналізувати запропоновані рейси, аеропорти пересадок, ціни тощо.

Чеський сервіс Kiwi відрізняється від подібних тим, що на ньому можна не тільки отримати інформацію про ціни на перельоти, а й безпосередньо здійснити покупку. Більше того, купивши квиток, Kiwi обіцяє вам всебічну підтримку (при форсмажорах, таких як відміна рейсу, він навіть може забронювати вам житло в місті перебування. В т.ч. безкоштовно). Не кажучи вже про чекіни на рейси. Так, Kiwi сам вчасно зареєструє вас і надішле вам посадочні талони. Маєте запитання - звертайтесь у службу підтримки. Вони говорять багатьма мовами світу. Перевірено особисто - працює!

7. TripAdvisor

Немає різниці - мандруєте ви кудись вперше, чи вкотре відвідуєте ваше улюблене місто, завжди постають питання: "Де поїсти недалеко?", "Що цікаве відвідати, якщо до нашого рейсу ще 8 годин?", "Як знайти заклади, що відповідають бажаній для мене ціновій категорії?". TripAdvisor - саме те, що вам потрібно. Користуйтеся, сервіс того вартий.
Особливо цінний додаток своєю величезною базою відгуків, які залишили користувачі про той чи інший заклад. Часто може допомогти і рейтинг закладу.
Варто зауважити, що більшість відгуків на ньому англійською мовою (хоча є місця, які відвідує велика кількість україно- чи російськомовних користувачів. Як-то Канарські острови), але якщо ви вже зібралися в дорогу, я не думаю, що це стане для вас великою перешкодою.

У випадку, якщо ви завчасно плануєте мандрівку, TripAdvisor (посилання клікабельне і приведе вас до веб-версії сервісу) теж може чудово допомогти вам. Гортайте список закладів чи переглядайте їх на інтерактивній мапі, обирайте цікаві для вас та позначайте їх "Улюбленими" прямо у вікні додатку.
Додаток зручний не тільки під час планування. Він може добряче допомогти, якщо ви, наприклад, заблукали, зголодніли і справді не знаєте куди зайти повечеряти о пів на одинадцяту ночі. Саме так було для нас з дружиною восени 2014, коли після пройдених за день пішки Барселоною 29 кілометрів, ми опинилися в передмісті, і вже не було ні сили, ні часу щось шукати поїсти напівтемними вулицями. Аж тут майже нізвідки "зловився" безкоштовний WiFi, і завдяки TripAdvisor ми швидко знайшли пристойне місце для вечері за 100 метрів від нас.

Варто згадати і певного конкурента TripAdvisor - сайт Foursquare.com, що теж має свій мобільний додаток. Виберіть зручніший для себе, або користуйтесь обома сервісами, щоб справді якісно підготуватися до подорожі чи бути готовими до несподіванок :-)

Всі розглянуті мною додатки доступні також для iPhone, чи мають дуже схожі аналоги. Це мій особистий вибір і ви можете його не поділяти. Тож ласкаво просимо до коментарів після цієї статті - буду радий дізнатися якими додатками користуєтесь саме ви!

P.S. Раджу придбати і завжди тримати при собі PowerBank (батарею для підзарядки ваших мобільних пристроїв), бо телефон в дорозі може в будь-який момент розрядитися. Особливо під час тривалої фотозйомки чи GPS-навігації. Або взимку, коли батарея телефону може раптом підступно показати 2%, хоч ви начебто 5 хвилин тому бачили 70.

Бажаю вам вдалих мандрівок! Користуйтеся зручними саме для вас засобами, щоб легше подорожувати, але не забувайте, що найголовнішим в дорозі є зовсім не мобільний телефон чи класні додатки на ньому, а ваші враження! :-)

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Київ крізь часи - від Золотих Воріт до Контрактової площі

Стрілецька - вулиця, що дозволяє знову відкрити для себе Київ

Занурення в історію сучасної школи: Ян Амос Коменський