Навчання під музику або Бах для альфа-стану

У мої шкільні роки мама розповідала, що задачі з математики вона любила вирішувати під звуки радіо. Особисто мені такий метод не дуже допомагав: або музика не та була, або задачі не того типу, або знання не того рівня... :) Згодом, вивчаючи психологічні закономірності навчання, я зрозуміла: музика справді може допомогти краще засвоювати матеріал. Чи принаймні налаштуватись на його засвоєння.


Справа в тому, що наш мозок здатен працювати в кількох режимах, і найсприятливіший для продуктивної діяльності - це альфа-стан, коли коливання електромагнітних хвиль мозку відбувається в межах 8-13 Гц. Переймаючись буденними турботами, людина майже ніколи не знаходиться в цьому стані, хоча саме він вважається найсприятливішим для навчання та запам'ятовування. Альфа-стан виникає в процесі релаксації, медитації, молитви. Музика - це один із засобів, що може допомогти його досягнути.

Дослідження американських учених Лінн Купер та Мілтона Бріксона продемонстрували, що альфа-стан виникає в людини під час прослуховування звуків метронома в ритмі 60 ударів за хвилину. Приблизно той самий ритм має музика бароко розміром 60-64 такта за хвилину. Болгарські вчені Георгій Лозанов та Алеко Новаков зробили висновок про те, що під впливом такої музики інформація засвоюється дуже ефективно. До речі, в методиці навчання іноземних мов Лозанов виступає як засновник "сугестивного методу", але це вже тема для іншої статті.
Було встановлено, що під впливом музики бароко (наприклад, творів Й.С. Баха) здатність запам'ятовувати зростає на 26%, а швидкість навчання - на 24%. Докладніше про методи навчання під музику бароко можна прочитати в книзі Шейли Острандер та Лінн Скроудер "Супернавчання". А поки, можливо, просто спробувати прослухати кілька мелодій Баха, а після цього сісти повчитись?

Якщо бажаєте читати актуальні та корисні матеріали про освіту, підпишіться на FB-сторінку Творчого об'єднання TanDeM.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Київ крізь часи - від Золотих Воріт до Контрактової площі

Стрілецька - вулиця, що дозволяє знову відкрити для себе Київ

Занурення в історію сучасної школи: Ян Амос Коменський