Боричів Тік у Києві – місце для прогулянок наодинці

Київ – особливе місто. Місто, що пам'ятає бурхливу історію.
Приказки та цитати "Язик до Києва доведе", "На городі бузина, а в Києві дядько", "Як тебе не любити, Києве мій!" знає кожен.
Це місто, де переплелися століття і тисячоліття. Одна лише фраза "Київ - матір міст руських" є неабияким аргументом у цьому.


Останні роки активно висловлюються багато претензій щодо псування історичного вигляду Києва різноманітними будівлями, що, м'яко кажучи, не вписуються в історичні краєвиди (цілком влучно про це пише автор цього блогу). Багатьом відомі народні назви "Монстр на Грушевського" чи 48-поверховий хмарочос з "тортом" на верхівці по Кловському узвозу, 7-а. І нещодавнє київське відкриття - "Крематорій", як охрестили обурені кияни нову будівлю "Театру на Подолі"! І як "таке" можна було побудувати на Андріївському узвозі???

Але що б не танцювали під флейту олігархів недолугі чиновники й архітектори, проте Київ назавжди займатиме в серці українців особливе місце. Особливо для тих, хто народився і виріс серед київських каштанів. Для кого "небо над Дніпром" – зовсім не прості слова.

Ми можемо скільки завгодно поспішати на роботу, у справах чи де-інде, проте часом хочеться відпочити від суєти 21-століття. І прекрасним способом це зробити є піти на прогулянку. Навіть в будній день в Києві можна знайти багато вуличок, де начебто зупиняється час. В цій статті я розповім про один з коротких маршрутів, що здатен заспокоїти, підняти настрій та подарувати естетичне задоволення від прогулянки.

Боричів Тік

Ця вулиця на Подолі є чудовим варіантом для прогулянки в будь-який час року. А близькість двох станцій метро може привести вас сюди навіть в обідню перерву. Мій улюблений маршрут починається з Боричевого узвозу (м. Поштова площа). Поряд з зачиненим зараз готелем "Рів'єра" починаються зручні сходи нагору. Піднявшись ними, повертайте праворуч – це вже Боричів Тік. Вулиця довжиною менше кілометра, але тут є на що подивитися. Ліворуч (непарні номери) – багато історичних будинків в різному стані та симпатичні новобудови "під старовину". Між новенькими віллами проглядаються схили під Андріївським узвозом, а в зимову пору року можна добре розгледіти Андріївську церкву, що височіє між гіллям дерев.

Схили-тераси під Андріївським узвозом
З правого боку варто згадати гранітні сходи, що ведуть до початку Андріївської вулиці. Далі бачимо дві охоронні будки з обох кінців високого паркану, за яким знаходиться задній двір будівлі "Резиденції посла США" (можна помітити прапор Сполучених Штатів). Не варто боятися невидимих охоронців – зупиніться, щоб роздивитися "Покровську церкву" XVIII ст. з приємними оку зеленими банями та її невисоку дзвіницю цікавої квадратної форми.

"Покровська церква", XVIII ст.
Дійшовши майже до перетину з Андріївським узвозом, бачимо ще один державний прапор – у цій невеличкій, але милій оку споруді знаходиться Посольство Федеративної Республіки Бразилія.

Посольство Бразилії, вул. Боричів Тік, 22А
Трохи далі і лівіше – цікавий патріотичний мурал "Відродження" з незворушною Берегинею Батьківщини:

вул. Боричів Тік, 33/6А
Цікавий Боричів Тік ще й тим, що після прогулянки може запропонувати вам безліч варіантів куди йти далі: дійдіть до вул. Фролівської, щоб піднятися на Замкову гору; поверніть ліворуч на Андріївський узвіз, або праворуч – попрямуйте на Контрактову площу. Або ж зупиніться в "Львівській майстерні шоколаду" на Андріївському узвозі, 2Б. Кава з тістечком - і вас може потягнути на Покровську вулицю... Але це вже інша історія.

Гуляйте наодинці, приводьте коханих та відкривайте Київ знову і знову. В будь-яку погоду в цьому дивовижному місті можна знайти затишок та щось нове. А який ваш улюблений маршрут?

Приємних прогулянок!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Київ крізь часи - від Золотих Воріт до Контрактової площі

Стрілецька - вулиця, що дозволяє знову відкрити для себе Київ

Занурення в історію сучасної школи: Ян Амос Коменський