Навички ХХІ століття на перетині культур

Сучасний світ вже неможливо уявити без комунікації між представниками різних культур. Безумовно, ця комунікація існувала й раніше, але зараз її налаштування відбувається набагато швидше: привілей зустрічатися з іноземцями давно вже мають не лише дипломати й співробітники посольств. Це дає набагато більше можливостей для розвитку, адже досвід іноземної культури можна перейняти напряму, не користуючись численними посередниками. Втім, єдиний посередник, що завжди має значення ‒ це мова. А там, де мова, там і вміння спілкуватися, що вже стосується ширшого кола навичок ‒ комунікативних і соціокультурних.
Обмін досвідом відбувається там, де є порозуміння, а запорука порозуміння ‒ це поведінка людини, її здатність доносити свою думку до інших, навіть якщо вони належать до зовсім далеких культур. Таким чином, відбувається збагачення усіх учасників діалогу.


Наскільки ви готові до такого діалогу? Невідоме завжди викликає страх і цікавість водночас, тож надалі все залежить від вибору людини. Хтось вибирає до кінця життя закриватися від світу в своєму маленькому однорідному соціумі (насправді, штучному), а хтось, незважаючи на страх, відкривається світу. І в тих, і в інших є потреби в розумінні й пізнанні, але ті, хто наважуються на дії, отримують набагато більше засобів для реалізації своєї потреби. І одразу стикаються з необхідністю розвивати міжкультурну компетенцію, тому що це єдине, що дозволяє комфортно і впевнено почуватися під час контакту з представниками інших культур. Світ уже перетворюється на мереживо таких контактів і надалі від них не вийде відмежуватися навіть у тих, хто намагатиметься. Тож міжкультурна компетенція стане дуже в пригоді (на жаль, в школі про неї якщо і згадують, то побіжно на уроках іноземних мов, а насправді не завадило б і окремий курс створити).

А якби довелося питати в цього представника шведської королівської варти дорогу?
Або він до вас перший звернувся? :)

Посилаючись на "The Sage handbook of intercultural competence" ("Мудрий посібник з міжкультурної компетенції"), укладений вченою і тренером Дарлою Діердорф (Deardorff, D.) в 2009 р., можна викоремити такі вміння, що охоплює ця компетенція:

1. Усвідомлення процесів міжкультурної взаємодії і себе в них. 
2. Пізнавальна гнучкість (як відкритість до нової інформації).
3. Толерантне ставлення до відмінностей.
4. Гнучкість у поведінці (вміння адаптувати свою поведінку до іншого культурного середовища).
5. Кроскультурна емпатія (вміння розуміти представників інших культур емоційно, висловлювати співпереживання, слухати).

А іноді поспілкуватися хочуть не лише люди, а й жирафи :)

Співставляючи кожен цих пунктів з нашим реальним досвідом спілкування з представниками різних країн світу, ми зрозуміли, що кожне з перерахованих вмінь нам знадобилося (і так, ці вміння ми здобували часто зовсім не в школі!) Таким чином виник інтерактивний курс TanDeM Around the World, спрямований, в першу чергу, на розвиток міжкультурної компетенції. Підвищення рівня знань з англійської мови виступає тут приємним бонусом :)

І нехай зустрічі з новими країнами та культурами будуть для вас завжди приємними відкриттями!
Think. Do. Modify.

Щоб дізнаватися більше про освітні методики й розвиток міжкультурної компетенції, вподобайте нашу сторінку https://www.facebook.com/tandem.open/

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Київ крізь часи - від Золотих Воріт до Контрактової площі

Стрілецька - вулиця, що дозволяє знову відкрити для себе Київ

Занурення в історію сучасної школи: Ян Амос Коменський