Золоті Ворота в Києві. Оборонно-культова споруда з тисячолітнім корінням

Фундамент Десятинної церкви, оздоблення Софійського собору, храми Києво-Печерської Лаври - ці та інші пам'ятки Києва несуть в собі багато давньої історії. Та якщо вам цікаво поглянути саме на цеглу, каміння й старовинний розчин, що використовувались давніми зодчими - варто відвідати музей Золотих Воріт.
Будівля, що постає очам простого перехожого, звісно, не здається старовинною. Насправді, це лише павільйон, збудований над стінами, що з прадавніх часів дійшли до наших днів. Всередині знаходяться руїни - справжня автентична кладка, що пам'ятає часи слави Київської Русі.
Сучасний вигляд Золотих Воріт у Києві
Повернемося ж у минуле. Після занепаду київського князівства та взяття міста військами Батия в 1240 році більшість давньоруських пам'яток були зруйновані чи занепали. На малюнку 17 століття ми бачимо рештки Золотих Воріт. Як видно, вже в той час склепіння брами (не кажучи вже про надбрамну церкву Благовіщення святої Богородиці, що стояла на воротах згідно з літописами) було фактично зруйноване. Можна лише здогадуватись, якою точно була ця оборонна споруда на самому початку, проте ми знаємо, що вона у всі часи викликала захват кожного, хто потрапляв у Київ.
Ілюстрація по малюнкам Абрагама ван Вестерфельда, 1651
Минали століття, Золоті Ворота продовжували руйнуватись, страждаючи від воєн, дощів та зимових морозів. Проте хоч як занедбано і не виглядала ця пам'ятка, пам'ять поколінь продовжувала зберігати особливе ставлення до цієї споруди. Відомо, що у 1648 році саме біля Золотих Воріт кияни вітали Богдана Хмельницького після його перемоги над польським військом.

Щоб хоч якось зберегти споруду від подальшого руйнування, у 18 столітті було прийняте рішення засипати її землею. Але вже через 80 років під час археологічних досліджень Києва 1820-30-х рр. пам'ятку розкопали. Вона постала перед очима тогочасних дослідників двома стінами різної довжини (25 та 13 метрів), а у висоту сягала 8-9 метрів.
Були виділені кошти на укріплення пам'ятки. В результаті, зокрема, були зведені контрфорси, влаштовано металеві зв'язки, на деяких ділянках зроблено ремонт стародавньої кладки, а стіни накриті металевою покрівлею. Територію ж навколо залишків споруди було оточено чавунною огорожею.
Таким пам'ятають Золотоворітський сквер кияни до 1982 року
На жаль, пам'ятка і далі руйнувалась, тож в 1970-ті роки було прийняте рішення про будівництво над нею павільйону, що не тільки б захистив споруду, а й відтворив її первісний вигляд. Принаймні такий, як вважають науковці, що дослідили рештки тисячолітніх стін, історичні джерела, вигляд подібних воріт, що збереглися у Владимирі та Суздалі (див. P.P.S. в кінці статті).
Вінчає будівлю надбрамна церква із золотою банею. Загальна висота Золотих Воріт разом із церквою перевищує 30 метрів.

Якщо хочете торкнутися старовинних стін з тисячолітньою історією (очима, звісно, бо руками не дозволяється), обов'язково відвідайте музей "Золоті Ворота". Дорослий квиток коштує всього 30 грн. Всередині розміщені 2 цікавих макети, що відтворюють вигляд пам'ятки до і після реконструкції 1982 року. Піднявшись сходами, можна дістатися різних рівнів оборонної споруди, упевнитись, що конструкція павільйону дійсно не тисне на історичну кладку, а також відвідати приміщення надбрамної церкви, що під час заходу сонця постала моїм очам ось у такому містичному освітленні:


Якщо ж ви шанувальник старовини, то можна нікуди не підійматися - просто огляньте стіни древньої пам'ятки, стоячи під аркою павільйону:
Фрагмент східної стіни Золотих Воріт
Не слід очікувати від музею чогось надприроднього - це древні руїни. Проте варто затриматись на декілька хвилин, спокійно пройтися між височенними стінами, закрити очі, постояти кілька секунд в тиші, і хтозна, можливо, ви відчуєте святковий настрій киян, які зустрічають переможну багатотисячну дружину-військо Ярослава Мудрого.

P.S. Читайте на нашому блозі про один з цікавих маршрутів Києвом, що починається саме від Золотих Воріт.

P.P.S. Цій київській пам'ятці та заходам щодо її збереження присвячена цікава книга С.А. Висоцького (Высоцкий С.А. Золотые ворота в Киеве. Киев, 1982). Її інтернет-версія знаходиться за цим посиланням.

Коментарі

Дописати коментар

Популярні дописи з цього блогу

Київ крізь часи - від Золотих Воріт до Контрактової площі

Стрілецька - вулиця, що дозволяє знову відкрити для себе Київ

Занурення в історію сучасної школи: Ян Амос Коменський