14 січня 2005 року завжди пам'ятатимуть на Титані

14 січня, рівно дванадцять років тому, відбулася перша в історії м'яка посадка зонду в зовнішній Сонячній системі. А саме на поверхню Титана, найбільшого супутника Сатурна (і другого після Ганімеда, супутника Юпітера, найбільшого супутника в Сонячній системі).

Сконструйований Європейським космічним агенством (ESA), зонд Huygens був розміщений на автоматичному космічному апараті Cassini (виготовлений NASA).
Cassini-Huygens (Кассіні-Гюйгенс) запущений 15 жовтня 1997 р.
Після майже семи довгих років подорожі станція вийшла на орбіту Сатурна 1 липня 2004 року.

Траєкторія польоту Cassini-Huygens до Сатурну
За ці роки було зібрано безліч раніше невідомих людству фактів про Сатурн та його супутники, написано тисячі наукових робіт, пройдено більше 2 мільярдів миль після прибуття апарату, отримано більше 500 Гб даних...

І ось 3 дні тому NASA зробило великий сюрприз всім небайдужим землянам - відео посадки зонду Гюйгенс, змонтоване з реальних фотографій, отриманих 12 вже далеких років тому!



Ця посадка є ще особливою тим, що ознаменувала успішне виконання однієї з найважливіших цілей програми "Кассіні-Гюйгенс" - дослідження Титана не тільки з орбіти, але і шляхом проходження зонду Гюйгенс крізь атмосферу та посадку на поверхні.

"Кассіні" досі на орбіті, робота апарату неодноразово продовжувалась, і зараз він виконує свою останню програму під назвою "Grand Finale", в якій вже в кінці 2017 року зіткнеться з Сатурном, щоб в останні дні і години свого польоту зробити ще декілька відкриттів для людства. Символічно, адже пройде саме 20 років після запуску.

Трохи сумно, але саме такою є доля цієї унікальної місії, що дала нам так багато знань про Сатурн, його кільця та супутники! Дякую, Кассіні-Гюйгенсе!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Київ крізь часи - від Золотих Воріт до Контрактової площі

Стрілецька - вулиця, що дозволяє знову відкрити для себе Київ

Занурення в історію сучасної школи: Ян Амос Коменський